Hogyan készítsünk a googlenek tetsző tartalmat?

Miért kell kereső optimalizálni? Azért kereső optimalizálunk, hogy a googleben a legelső oldalra kerüljünk, és ott is lehetőleg benne legyünk az első öt találatban. Aki a googlen keresztül érkezik hozzánk az potenciálisan értékesebb látogató mint az aki egyéb közösségi oldalakon keresztül talál meg minket mivel előbbiek pontosan azt a terméket vagy szolgáltatást keresik, ami nálunk van. Beírják a keresőbe, hogy szeretne egy „kalapácsot” és ha mi árulunk ilyet és szerepel az oldalunkon ez a szó akkor akkor nagyobb eséllyel talál ránk és el tudjuk adni a terméket. Azonban az elmúlt pár évben jelentősen megváltoztak a keresőoptimalizálás szabályai, mivel a google fontos irányelve, hogy a minőségi tartalmat részesítse előnyben.  Minőségi tartalom pedig az ami a mi vásárlóközönségünknek tetszik, és olvassa, böngészi, használja azt. Ha nem tetszik nekik akkor hiába mondjuk rá, hogy minőségi a tartalom és jól van megírva, a google nem fogja jónak minősíteni. A kulcsszavakkal teleírt weboldalakat amelyeket a google manipulációjára használták, már elkezdte hátrébb sorolni a keresőmotor, és az ilyen jellegű honlapok hamarosan el fognak tűnni. A túlzott kulcsszó használat akár kitiltást is eredményezhet. Előfordulhat olyan is, hogy a felhasználók büntetik a weboldalt azzal, hogy nem böngészik a tartalmat kevés időt töltenek az oldalon, ezt érzékeli a keresőmotor és hátrébb sorolja az oldalt. A régebbi büntetőrutinok manapság már nem tiltják ki az oldalt ha gyenge minőségű tartalmat, olvashatatlan betűtípust, vagy sehova sem mutató linkeket érzékelnek, hanem „csak” hátrébb sorolják. Tehát teljesen mindegy, hogy mennyire optimalizálunk egy oldalt, ha nem elég jó a tartalom, hogy a közönség nem olvassa, nem likeolja , nem értékeli, akkor kidobott pénz és idő volt a weboldal készítése. Jelenleg a google azt figyeli, hogy mit csinál a felhasználó, figyeli, hogy mennyi időt tölt az oldalon, hányan osszák meg, ezen kívül a nyelvhelyességet, milyen alcímet és címeket adunk, mennyire tagoljuk a szöveget és ezek alapján figyel az algoritmus. Aki jó szöveget ír, annak a bejegyzéseit elolvassák, és ezáltal időt töltenek  a weboldalon. Aki nem ír jó szöveget, annak a tartalmát átfutják a látogatók, majd bezárják az oldalt. Előfordulhat olyan is, hogy azért nem olvassák el az egyébként jó szöveget, mert nem tudják, például nagyon kisméretű vagy olvashatatlan betűtípus.

Hogyan írjunk kereső optimalizált tartalmat ami a közönségünknek tetszik?

Először is tudnunk kell, hogy mivel foglalkozunk, mert erre építünk tartalmat, ebből lesznek kulcsszavaink amire felépíthetjük a szöveget. Ha a kalapácsról írunk akkor erről kell bejegyzéseket létrehozni: milyen típusú kalapácsok vannak, miből készítik őket, hogyan kell használni,  melyik mire jó stb. Ezeket úgy kell megírni, hogy az ügyfelek megértsék, és a figyelmük folyamatosan ébren legyen tartva, tehát jó ha újdonságokat és érdekes információkat osztunk meg, nem csak bekopizunk valahonnan pár ugyanolyan mondatot.

Cím: A google szereti azt, ha a címben benne van a kulcsszó így könnyebb látogatót szerezni a weboldalra. Nagyon fontos az első pár mondat, ha ez nem tetszik a látogatónak akkor nagyon hamar ellép , tehát meg kell harcolnunk azért, hogy tovább olvasson és gördítse az oldalt. Jó, ha plusz információt adunk neki, előre vetítjük, hogy mit fog olvasni a cikkben, ezzel felkeltjük az érdeklődést.
Szöveghossz: érdemes hosszú szövegeket írni,részletesen akár szakmailag is belemerülni, mert így megtalálnak mindent amit szeretnének tudni az adott dologról, az emberek sok időt töltenek a weboldalunkon ezáltal a google jónak minősíti a tartalmunkat.

Figyelemfelkeltő, jól olvasható szöveg kell, mert abból sokat elolvasnak az emberek, ellentétben az unalmas nehezen értelmezhető írásokkal. Figyeljünk a helyesírásra, mivel az olvasó néhány hiba után azt gondolja, hogy a szöveg egy igénytelen firkálmány és kilép a weboldal böngészéséből. Legjobb, ha mással is átolvastatjuk és nem csak a helyesírás elemzővel ellenőriztetjük.

Hová kerüljenek a kulcsszavak?: Ma már nem kell teleszórni a szöveget a kulcsszavakkal elég ha néhányszor benne van, de ha egy adott témáról írunk ez úgy is elkerülhetetlen. A legjobban rangsorolt weboldalaknál átlagosan néhány százalékban szerepel a kulcsszó. Hivatkozzunk külső minőségi, szakmai oldalakra is mert ezt szereti a google és ez minket is minősít.

Saját releváns tartalmakra is hivatkozzunk és betehetjük linkelve, vigyázva arra, hogy ne legyenek 404. es oldalak.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen legyenek frissítve a tartalmak heti akár két alkalommal is, a statikus oldalak már nem elegendőek. Frissített oldalakra gyakrabban visszatérnek a látogatók, mivel arra számít, hogy valami más újdonságot  is találni fog ami az érdeklődési körébe tartozik.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szövegek olvashatóság, érthetőség méréseSzövegek olvashatóság, érthetőség mérése A Google beépítette a keresőbe a Flesch mérő algoritmust. Sejtettük, de nem tudtuk biztosan. Egy weboldal minden szövegéből készít egy végtelenített szövegtömböt és ráküldi a Flesch […]
  • Keresőoptimalizálás Keresőoptimalizálás, linképítés, seo. Keresőoptimalizált honlapok készítése. Weboldalak készítése kifejezetten abból a célból, hogy a google találati rangsorában az első oldalon […]
  • Keresőoptimalizálás elemeiKeresőoptimalizálás elemei A keresőoptimalizálás egy rendkívül összetett feladat amelyen belül a tartalmi elemek finomhangolása által érjük el a kívánt célt. Olyanok ezek az elemek mint az orgona sípjai, ha minden […]