Keresőoptimalizálás elemei

A keresőoptimalizálás egy rendkívül összetett feladat amelyen belül a tartalmi elemek finomhangolása által érjük el a kívánt célt. Olyanok ezek az elemek mint az orgona sípjai, ha minden elemet a megfelelő méretűre hangolunk akkor a végén szépen fog szólni és a Googletól pedig megkapja a képzeletbeli tapsot. A tartalmi elemeket azért kell hangolni mert a Google keresője illetve függvényei a tartalmi elemeket mérik és ebből generálnak matematikai egyenletet amelynek a végén megjelenik az a bizonyos szám. Minél kisebb ez a szám annál jobban áhítozunk rá, hiszen ez fogja biztosítani a jó helyezésünket a keresőben. Ha egy egy elem nincs jól hangolva az már észrevehető, de ha nem figyelünk a hangolásra akkor bizony hamisan fog szólni a „zene”.

Főcím

A főcím (title) kell hogy kapja a főoldalon (home) a H1 jelölést, és ez a legnagyobb betűméretű szöveg. Ez az oldalcím. Legyen rövid és tartalmas illetve dizájnos hiszen a cím az oldalunk legfőbb tartalmi eleme. Nem árt ha más oldalon más jelölést kap, ezért egy if tag figyelje, hogy csak akkor legyen H1 ha a főoldalról van szó, egyébként lehet pl:div is.

Logó

Ha céges oldalról van szó érdemes csinálni egy logót is amely ábrát ikonként és egyedi jelölőként is alkalmazhatunk, valamint elhelyezhetünk a termékeinken is. Célszerű a logó mellé az oldalcímet szöveggel is kiírni. Ne legyen túl hosszú a Google szabályozza a megjeleníthető karakterek számát, ez jelenleg max:57 karakter.

Menü

A menü jól olvasható kulcsszavakat is tartalmazó szöveg legyen, lehet csupa nagybetű. Tartalmazza azokat a fő kulcsszavakat amelyekben szeretnénk jó helyezést elérni. A menü az oldalunk tartalmára mutasson, ne vigyük el a látogatót külső oldalakra a menüből, tehát nem szerencsés a kifelé mutató oldalak linkjeit a főmenüben elhelyezni. A menü legyen reszponzív és az egér illetve az aktivitás legyen látható a menüpontokon is. Ha a menüpont felett van az egér vagy mutatóeszköz akkor változzon meg a link színe, vagy a háttér színe, hogy biztosak legyünk abban, hogy éppen hol járunk. A jó menü a jó oldal alapja tehát szerkezetileg és működésileg meghatározza az oldalunk szerethetőségét. A hibásan működő menü, nem kattintható linkek, vagy nem egyértelmű működés jelentős látogatóvesztést okozhat ezért oda kell figyelni a részletekre is. A túl sok link nem szerencsés, ilyenkor kategóriákban kell a linkeket csoportosítani, mint pl: a webáruházaknál.

Tartalom főcíme

Elsősorban belülről haladunk kifelé a hangolásnál. A legfontosabb elem a cím (title). A beszédes URL-t a jó cím fejezi be, és innen következtet elsőként a Google robot a cím alatt található tartalomra. Mivel a címből generálódik az a link amelyet a Google találatként fog viszaadni ezért a tartalma fontos, ezzel hívjuk az embereket kattintásra, hiszen a találati listában arra a címre fog kattintani amelyik felkeltette a figyelmét. A címeket fontosságuk szerint a H jelölőkkel jelöljük, ez lehet H1-től H6-ig bár van aki az 1-3 között jelöl csak címeket, ennyi szerintem is elegendő. Ha nincs a H jelölő megfelelően beállítva akkor a Google úgy tekinti mintha nem lennének jelölők ezért a saját algoritmusa szerint különbözteti meg  a címeket. Az algoritmusban a cím betű mérete és színe illetve a kattinthatósága döntő szerepet játszik. Ebben az a logika, hogy a cím fontos üzenetet hordoz és ezért valószínűleg nagyobb betűméretet kap mint a többi szöveg és már színnel is jelöljük. A jó cím mögött különálló kattintható tartalom van, tehát egy lapnak egy főcíme (H1) lehet. Ha lehet a fő oldalcím után ez legyen a második legnagyobb betűméret. Ez a legfontosabb jelölő.

Tartalom szöveg

A szöveg elején az első 160 karakter nagyon fontos hiszen ez generálja a description szövegét ez az oldal tartalmi fő összefoglalója. Ezért fontos, hogy az első százhatvan karakter tartalmazza azt az esszenciát amilyen tartalom a lapon szerepel. A százhatvan karakter feletti részt a Google levágja tehát nem fog megjelenni a tartalom leíró részében.

esztetikus-weboldal
Egy példa a nem túl esztétikus weboldalra…

Az ideális szöveg érdekes, olvasmányos, olvasható kontrasztos szép betűtípus. Tartalmaz képeket, ábrákat, számokat, linkeket esetleg video van elhelyezve a szövegben. A szöveget kiemeléssel hangsúlyozhatjuk, esetleg szöveg dőléssel bár a pixelek miatt a dőlt szöveg kellemetlenebb a szemnek. A jól olvasható szöveg mögött a háttér színe jelentősen eltér a szöveg színétől. Nem annyira jó megoldás a sötét háttéren a világító kék illetve UV zöld betűtípus, kerüljük el a szélsőséges szemzsibbasztó megoldásokat hiszen nem fogják a látogatóink hegesztőpajzzsal olvasni a tartalmat, inkább dühösen becsukják az oldalt. Esztétikus megoldás a képek körülfolyatása szöveggel, és a sorkizárt tartalom is nagyon szép oldalt eredményez. Az esztétikum és a rendezettség nyugalmat és megbízhatóságot sugall, ezért fontos hogy időt szánjunk a tartalom megfelelő elrendezésére.

Linkek

A linkek elhelyezése fontos az oldalon és a szövegben, hiszen a web alapvetése a link. Amikor a ma ismert internetet, www-t összerakták a tartalmi hitelesség és fontosság egyik fő eleme volt, hogy az adott tartalomra hány link mutat. Minél többen ajánlották ugyanis a tartalmat, az annál több linket kapott. Gyakorlatilag a keresők is az ősidőkben ezt a tartalmi és rámutató linkmennyiséget vizsgálták az oldalakon, és ez alapján ítéltek egy oldalt jónak vagy rossznak. A tartalom hitelessége volt vizsgálható a kifelé mutató linkekkel, hiszen a téma amiről írunk akkor hiteles ha a mások által írt tartalom is igazolja. Általában a szakmai tartalmaknál szokás jelölni a forrást is és ezt kifelé mutató linkekkel szoktuk megtenni. Azonban a Google a tartalmi kifelé mutató linkeket a rengeteg visszaélés miatt sok esetben spam hivatkozásoknak szokta minősíteni, ezért óvatosan bánjunk vele. Semmiképpen nem javasolt a footerben és az oldalsávon elhelyezni kifelé mutató linkeket, ha mégis muszáj akkor lássuk el nofollow jelöléssel. (folytatjuk)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szövegek olvashatóság, érthetőség méréseSzövegek olvashatóság, érthetőség mérése A Google beépítette a keresőbe a Flesch mérő algoritmust. Sejtettük, de nem tudtuk biztosan. Egy weboldal minden szövegéből készít egy végtelenített szövegtömböt és ráküldi a Flesch […]
  • Hogyan készítsünk a googlenek tetsző tartalmat?Hogyan készítsünk a googlenek tetsző tartalmat? Miért kell kereső optimalizálni? Azért kereső optimalizálunk, hogy a googleben a legelső oldalra kerüljünk, és ott is lehetőleg benne legyünk az első öt találatban. Aki a googlen keresztül […]
  • Keresőoptimalizálás Keresőoptimalizálás, linképítés, seo. Keresőoptimalizált honlapok készítése. Weboldalak készítése kifejezetten abból a célból, hogy a google találati rangsorában az első oldalon […]